Sunday, February 17, 2013

a megpróbáltatás és a hit


A következő írás apu múlt heti (2013. február 10.) Bibliaórájának a jegyzete

Római levél 5,1-5. rész 

A megpróbáltatások között kipróbált hit valódi, értékesebb a tűzzel megtisztított színtiszta aranynál!

Róma 5,1) Most tehát Isten elfogad bennünket a hitünk alapján.
• A hitünk alapján fogad el vagy utasít el, kegyelmez meg, vagy ítél el bennünket Isten. Akkor pedig ez a legfontosabb dolog, amit jól meg kell értenünk. Olvassuk el mit ír az Ige a hitről:
Zsidó 11.1
A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés.
• Mit gondoltok? Vajon bármi lehet az amiben hiszünk? Amiről meg vagyunk győződve? Isten elfogad bennünket? Csak az a fontos, hogy higgyünk valamiben? 
• Általában abban hiszünk, amit másoktól hallunk, vagy olvasunk. Vagy van egy saját meggyőződésünk a dolgokról. Ezt nevezzük hitnek! Sokan hitték, hogy lapos a Föld. Hogy a Nap a Föld körül forog stb. És erről meg voltak győződve. Ma is vannak dolgok, amikről meg vagyunk győződve, hogy így, vagy úgy vannak, de a valóság közben lehet egészen más is.
• Attól, hogy valamiben nagyon erősen hiszel, az még nem lesz igaz, és ha valamiben nem hiszel, attól még az a dolog igaz lehet. A hited ezen nem fog változtatni. Akkor mi az, amin a hited változtat? Csak a te hozzáállásod az, amin a hited változtat. Ha valamit elhiszel, akkor az hatással lesz az életedre.
• A kérdésem az, hogy Isten mire gondolt, amikor azt mondta, hogy a hitünk alapján fogad el minket? Azt hiszem elég nyilvánvaló, hogy az Ő szavába vetett hitedre gondol. Arra, hogy elhitted-e azt amit mondott, vagy nem.
• Reméled, hogy van örök élet? Reméled, hogy a földi élet végével nincs vége mindennek? Reméled, hogy amikor a fizikai élet véget ér, van folytatás? Ha erről teljesen meg is vagy győződve, akkor igen, ez a hit. Remélsz valamit, amiről meg is vagy győződve. Ha ez így van, akkor ez meglátszik az életeden.
• Ha elhiszed azt, amit Isten mondott és erről meg vagy győződve, akkor a hited által elfogad téged Isten és kegyelemben részesít, ami békességet, biztonságot és nyugalmat ad.
Róma 5,1-2) Ezért Urunk, Jézus Krisztus által békességben élünk vele. Hitünk által Jézus bevitt bennünket Isten kegyelmébe, amelyben élünk, és amit élvezünk. Nagyon örülünk annak, hogy reménységünk szerint részt fogunk venni Isten dicsőségében.
• Ha még nincs békességed, ha még Jézus nem vitt be Isten kegyelmébe, ha még nem örülsz, hogy részed lesz Isten dicsőségében, akkor még nem vagy az Övé! Még nem adtad oda az életed Neki! Ha így van, akkor tedd meg, add át Neki az életed! Engedd meg Neki, hogy megújítsa az életed. Mi az amiben hiszel? 
• Az emberek vágynak az elismerésre, akár bevallják, akár nem. Az elismerést más szóval dicsőségnek mondjuk. A dicsőség ellentéte a szégyen.
• Hallottam egy történetet egy emberről, aki az idegen légióban szolgál és hogy milyen kemény kiképzésen esett át amikor jelentkezett. Ki akarták szűrni azokat, akik nem oda valók. Csak azok váltak igazi harcosokká, akik átmentek ezen a kemény kiképzésen. Ezek a harcosok nagyon sok pénzt keresnek, de mindaddig nem kapják meg, amíg le nem szerelnek. Az övék a pénz már most, de csak akkor jutnak hozzá, ha már véget ért a küldetés. Ezért nem adják fel félúton, és nem szöknek meg, mert akkor mindent elveszítenének. 
• De vajon csak a pénzért csinálják, hiszen bármikor meghalhatnak és akkor a pénz elveszik. Nem hanem a dicsőségért, hogy egy ilyen hadseregnek lehetnek a katonái.
• Mi is katonák vagyunk és harcban állunk. Ha azt gondolod, hogy te nem vagy katona és semmi közöd a háborúhoz, akkor nagyon tévedsz, mert a háború mindenkit elér, akár akarja, akár nem. Csak az nem mindegy, hogy a győztes, vagy a vesztes oldalán állsz.
• Ha már átadtad az életed Istennek és az Ő gyermeke vagy, de ellankadtál és nehéz időszakon mégy át, ha bánat van a szívedben, akkor had bátorítsalak a következő igékkel:
Zsidókhoz írt levél 12,1-4
A hit embereinek ez a nagy serege körülvesz bennünket! Az ő életük mutatja meg igazán, mit jelent a hit. Ezért hát, mi is dobjunk le magunkról mindent, ami akadályoz bennünket! Még azt a bűnt is, amely annyira tapad ránk, és el akar gáncsolni! Kitartással fussuk meg a versenyt, ami előttünk van! Közben le ne vegyük szemünket Jézusról, aki hitünk elkezdője és befejezője. Ő elszenvedte a kereszten a halált. De mivel arra az örömre gondolt, ami rá várt, nem törődött a szégyennel, amit a kereszten való kivégzés jelentett. Most pedig elfoglalta a helyét Isten trónjának jobb oldalán. Gondoljatok Jézusra! Türelmesen elviselte, amikor a bűnös emberek gonoszul bántak és makacsul ellenkeztek vele. Ha erre gondoltok, nem fogtok belefáradni a munkátokba, sem nem vesztitek el a kedveteket. Isten úgy bánik velünk, mint a fiaival A bűn elleni harcotokban még nem kellett szembenéznetek a halállal.
• Mert az öröm ellentéte a mennyben nem a szenvedés, hanem a bűn (bánat, szomorúság, szégyen). A szenvedés és a megpróbáltatás jól megvannak az örömmel. A békességes tűrés pedig formálja a jellemet.
• Amikor valakit kitüntetnek és nem kellett neki érte megküzdeni, nem voltak megpróbáltatások, akkor az a kitüntetés nem sokat ér. Attól válik értékessé és attól lesz dicsőséges, minél nagyobb megpróbáltatás, szenvedés és harc során érjük el.

Róma 5,3-5) De nemcsak ennek örülünk, hanem a megpróbáltatásoknak is, amelyeket ki kell állnunk. Miért? Mert tudjuk, hogy ezek türelmes kitartást fejlesztenek ki bennünk. A türelmesség eredménye a kipróbált jellem, abból pedig reménység származik. Ez a reménység pedig soha nem fog csalódást okozni. Hiszen Isten szeretete betöltötte szívünket a Szent Szellem által, aki Isten ajándéka a számunkra.
• Soha sem tudnánk a kitartást kifejleszteni magunkban, ha az életünk könnyű és zavarmentes lenne. Csak abban alakul ki, aki ismeri a szenvedést.
• A hitünk a próbák alatt formálódik és tökéletesedik. Isten pedig értékesnek látja ezt.
1Péter 1,4-7
Most tehát reménységgel várjuk azokat az áldásokat, amiket Isten készített nekünk, a gyermekeinek. Ezeket az áldásokat semmi sem teheti tönkre, soha meg nem fakulnak, sem nem veszítenek az értékükből, mert a Mennyben őrzik őket a számotokra. Mindez a tiétek, akiket Isten hatalma védelmez a hitetek által, ameddig Isten megmentő kegyelmét teljesen megtapasztaljátok majd. Ez a teljes megmenekülés már el van készítve, de csak az idők végén válik jól láthatóvá. Ezért nagy öröm tölt el benneteket, annak ellenére, hogy most még egy kis ideig különböző megpróbáltatások szomorúságot okoznak nektek.
Miért van ez így? Mert szükséges, hogy ezek a nehézségek próbára tegyék a hiteteket, vajon valódi-e. Az igazi hit ugyanis értékesebb a színtiszta aranynál. Az aranyat tűzzel tisztítják meg, mégsem marad meg örökké. Hitetek viszont, miután kipróbálták, és valódinak bizonyult, dicséretet, elismerést és dicsőséget szerez nektek, amikor Jézus Krisztus megjelenik.

No comments:

Post a Comment